PLE-Víctor

Un Entorn Personal d'Aprenentatge (Personal Learning Environment, PLE) és el conjunt d'elements (recursos, activitats, fonts d'informació) utilitzats per a la gestió de l'aprenentatge personal.
Fa relativament poc temps, després d'acabar la carrera universitària, i després d'acabar el CAP (actualment màster en formació de professorat) i també algun curs sobre metodologia didàctica, els professors es creien estar preparats per a realitzar una programació didàctica i fins i tot planificar i seqüenciar les explicacions i activitats d'una unitat didàctica.
Quan s’enfrontaven a una aula per primera vegada, la metodologia a seguir per a preparar la unitat didàctica, era passar-se els dies previs consultant els llibres, dissenyant activitats, buscant recursos educatius. És a dir, dies de treball per a preparar una sola classe (si ho volies fer bé).
Què ha passat des de l’arribada d'internet i les xarxes socials? És igual avui en dia o diferent?
Avui en dia aprenem de manera informal molt més que abans i amb més informació que abans. I amb una bona gestió d'aquesta informació, aprenem de manera autònoma, permanent i constant, i no només quan necessitem dissenyar una activitat o planificar una unitat didàctica, incorporant-se el concepte d’educació oberta. També fa poc, els professors apreníem davant una exposició de fets que ens oferia el llibre de text, el conferenciant en un congrés, o altres professors en una aula.
No obstant això, ara amb les xarxes socials i internet, podem estar immersos en una comunitat de la qual aprendre d'altres docents i amb altres docents de forma accessible i fàcil.
Per altra banda, aquesta irrupció provocada per Internet i les xarxes socials també l'han viscut els nostres alumnes, que ara demanden un aprenentatge més actiu i significatiu, més lúdic i més pràctic. Amb la qual cosa, la situació a l'aula també és molt més complexa que fa uns anys i implica que la labor docent sigui cada vegada més cap a la professionalització i l'excel·lència.
En definitiva, amb l'ajuda d'aquestes tecnologies, que van néixer des de la Web 2.0, s'ha afavorit el desenvolupament d'una intel·ligència col·lectiva i que provoca l'enriquiment dels usuaris a través d'experiències d'aprenentatge. I aquest aprenentatge el basem en la interacció. Interaccions que proporcionen feedback i desafiaments per a continuar aprenent; que ofereixen informació i se centren en el saber fer; que possibiliten accedir a recursos; que doten de sentit i valor el treball que es realitza.
Si ho pensem bé, estem realitzant el que diem al principi. Tot docent amb motivació per l’ensenyança, ha acudit amb freqüència a congressos, ha llegit revistes especialitzades, ha consultat amb col·legues de professió els dubtes que tingués, etc. Tot això ja constitueix un entorn d'aprenentatge permanent, informal i autònom. És a dir, un PLE (Personal Learning Environment). I que com apuntàvem abans, es nodreix de més informació i de més persones amb l'auge de les xarxes socials.
Per tant, segons Jordi Adell i Linda Castañeda (2010) resumeixen la definició d'un PLE en dues línies: conjunt d'eines, fonts d'informació, connexions i activitats que cada persona utilitza de forma assídua per a aprendre.

En resum, el PLE serveix per a seleccionar de tota la informació accessible en la Xarxa, només la més rellevant. Idò, preparats per al canvi?
Imatge propia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Història dels meus aprenentatges. Thinglink Jordi Martí

AUTOREGULACIÓ DE L'APRENENTATGE